Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia

NOAPTEA MUZEELOR LA MUZEUL CALLATIS

Data de 18 mai 2013 marchează o dublă sărbătoare: Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor, activitate aflată, anul acesta, la a noua ediție. Noaptea Europeană a Muzeelor [citeste tot]

ZIUA DE 9 MAI IN ISTORIA ROMANIEI SI ISTORIA UNIVERSALA

Joi, 9 mai 2013, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului de arheologie din Mangalia, a avut loc simpozionul: „Ziua de 9 mai în istoria României și istoria universală”. Activitatea [citeste tot]

VIAȚA LUI IISUS HRISTOS ÎN IZVOARELE ARHEOLOGICE ȘI LITERARE

Luni, 29 aprilie 2013, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului callatian, a avut loc simpozionul: „Viața lui Iisus Hristos în izvoarele arheologice și literare”. Simpozionul a fost organizat de [citeste tot]

Evenimente la Muzeul Callatis, cu prilejul săptămânii Școala Altfel

Săptămâna „Școala Altfel”, în care elevii au avut activități extracurriculare și extrașcolare, a reprezentat, pentru Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia, o săptămână cu numeroși vizitatori, elevi ai instituțiilor de învățământ [citeste tot]

163 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA JANDARMERIEI ROMÂNE

Muzeul „Callatis” Mangalia și Primăria Municipiului Mangalia, în colaborare cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța, organizează luni, 1 aprilie 2013, ora 10.40, la sediul muzeului callatian, simpozionul științific „163 DE [citeste tot]

95 DE ANI DELA UNIREA BASARABIEI CU ROMANIA

Miercuri, 27 martie 2013, începând cu ora 11.00, la sediul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, s-a desfășurat simpozionul „95 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA”. Activitatea cultural-științifică a [citeste tot]

DRAGOSTEA IN RAMA

La Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia a avut loc, în seara zilei de 23 martie, un spectacol inedit intitulat „Dragostea în ramă”. Spectacolul a constat în deschiderea unei expoziții de [citeste tot]

SIMPOZIONUL FEMEI CELEBRE IN ISTORIE

Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia și Primăria Municipiului Mangalia au organizat joi, 7 martie 2013, ora 12.00, la sediul muzeului callatian, simpozionul: „Femei celebre în istorie”. Prezent la manifestare, primarul Cristian [citeste tot]

FEMEI CELEBRE IN ISTORIE, LA MUZEUL CALLATIS

Cu prilejul Zilei de 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii, Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia și Primăria Municipiului Mangalia, în colaborare cu instituțiile de învățământ din localitate, organizează joi, 7 [citeste tot]Știri

Angajari la Complexul Cultural Callatis

NOAPTEA MUZEELOR LA MUZEUL CALLATIS

Data de 18 mai 2013 marchează o dublă sărbătoare: Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor, activitate aflată, anul acesta, la a noua ediție. Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment creat în 2005 de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și este patronată de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).
Cu acest prilej, sâmbătă, 18 mai 2013, începând cu ora 16.00, se va desfășura, la sediul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, lecția tematică “Teatrul în Antichitate”, coordonată de muzeograf Liliana Bădin și cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc. Activitatea este organizată în parteneriat cu Școala Generală Nr. 3 Mangalia. Vor fi prezenți elevii clasei a VIII-a A, însoțiți de diriginte prof. Maria Dima și director dr. Mihai Ionescu. Elevele vor prezenta moda din Grecia antică, în timp ce Liliana Bădin va coafa și va machia, exact ca în antichitate, trei tinere ale Școlii de Aplicație a Forțelor Navale din localitate.
La ora 17.00, va fi lansat proiectul „Un obiect – o poveste”, care-și propune promovarea unui obiect din cadrul expoziției permanente a muzeului callatian. Obiectul lunii mai va fi capitelul compozit „cu protome de berbec”. În continuare, vor fi prezentate, în PowerPoint, colecții rurale din județul Constanta: Casa Tătăreasca „Zulfie Totay” din Cobadin, Colecția muzeală a Mănăstirii ortodoxe Dervent, Colecția de Artă Limanu, Muzeul etnografic al aromânilor „Gheorghe Celea” din Mihail Kogălniceanu, Muzeul de artă „Dinu și Sevasta Vintilă” Topalu, Muzeul Arheologic Adamclisi și Centrul de artă populară și meșteșugărească din Pecineaga. La realizarea materialelor au contribuit: muzeografii Corina Radu-Iorguș și Valeriu Maxim, cercetătorii științifici dr. Laurențiu Radu-Iorguș și dr. Robert Constantin, conservatorii Paula Demit și Daniela Erimia.
Începând cu ora 18.00, va fi vernisată o expoziție de pictură. Artiștii plastici din Mangalia: Luiza Cala, Karl Robert Perko, Gabriel Tora, Ion Bălănoiu și Nicu Găgeanu vor expune lucrări inspirate de colecția Muzeului „Callatis” și peisaje din Mangalia.
“În contextual diversificării ofertei culturale, special dedicată acestui eveniment, în cadrul Complexului Cultural Callatis, la sediul Muzeului de Arheologie, se va organiza, în premieră, pe lângă alte activități, un eveniment cultural în parteneriat cu muzeele și colecțiile din mediul rural din județul Constanța, structuri ce funcționează în subordinea primăriilor sau în cadrul școlilor și căminelor culturale, sau care sunt gestionate de persoane private. Încurajând astfel de parteneriate, se contribuie la promovarea unui patrimoniu cultural mai puțin vizibil, ce nu beneficiază întotdeauna de cele mai bune condiții de conservare, documentare și expunere, dar care merită a fi valorizat. Vă așteptăm cu drag!”, a declarat dr. Tatiana Odobescu, managerul Complexului Cultural „Callatis”.

Menționăm că, în ziua de 18 mai 2013, Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia va fi deschis până la ora 24.00, iar intrarea va fi liberă.

Data: 15.05.2013

ZIUA DE 9 MAI IN ISTORIA ROMANIEI SI ISTORIA UNIVERSALA

Joi, 9 mai 2013, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului de arheologie din Mangalia, a avut loc simpozionul: „Ziua de 9 mai în istoria României și istoria universală”. Activitatea a fost organizată de Complexul Cultural „Callatis”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Mangalia și liceele din localitate.
În deschidere, managerul Complexului Cultural „Callatis”, dr. Tatiana Odobescu, a mulțumit elevilor și profesorilor care partcipă la activitățile organizate la muzeu. De asemenea, i-a invitat să viziteze muzeul și în data de 18 mai, de Ziua internațională a muzeelor, când intrarea este gratuită. Mai mult, pentru Noaptea Muzeelor, vizitatorii vor putea participa și la un program deosebit, pregătit de personalul de specialitate al instituției.
Dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful muzeului callatian, a descris importanța zilei de 9 mai în istoria României și istoria universală, menționând faptul că: „Este o zi importantă atât pentru români, cât și pentru europeni. Pentru români, ziua de 9 mai are însă trei semnificații: este ziua declarării Independenței de Stat a României (9 mai 1877), este Ziua Victoriei aliaților împotriva nazismului (9 mai 1945) și este Ziua Europei (9 mai 1950), când a fost prezentată Declarația Schuman, ce a stat la baza înființării Uniunii Europene”.
În continuare, dr. Sorin Marcel Colesniuc a prezentat evenimentele care au avut ca rezultat declararea Independenței de Stat în Parlamentul României, dar și desfășurarea războiului ruso-turc, la care a participat și țara noastră, și la finalul căruia României i-a fost recunoscută independența. În final, a vorbit despre istoria Uniunii Europene și eforturile României de aderare, care au durat 11 ani.
La simpozion au fost prezenți elevi de la: Colegiul Economic Mangalia, Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” și Liceul Teoretic „Callatis”, alături de care s-au aflat prof. Ibolya Negoiță, prof. Livia Pop și prof. Silvia Cuseac.

Data: 09.05.2013

VIAȚA LUI IISUS HRISTOS ÎN IZVOARELE ARHEOLOGICE ȘI LITERARE

Luni, 29 aprilie 2013, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului callatian, a avut loc simpozionul: „Viața lui Iisus Hristos în izvoarele arheologice și literare”. Simpozionul a fost organizat de Muzeul „Callatis”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Mangalia, Biserica „Sf. Nicolae” și cele trei licee din localitate.
În deschidere, managerul Complexului Cultural „Callatis”, dr. Tatiana Odobescu, a menționat avantajele funcționării instituțiilor publice de cultură, din municipiul Mangalia, în cadrul unui Complex care să ofere produse și evenimente culturale integrate. Ea a subliniat că un deziderat ar fi menținerea relațiilor de parteneriat cu instituțiile de învățământ, în vederea realizării unor proiecte educative și de pedagogie muzeală.
Prima comunicare a fost susținută de dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful Muzeului „Callatis”, care a prezentat izvoarele literare (greco-romane) și biblice, ce fac referire la: nașterea, viața, crucificarea, moartea, învierea și ridicarea la cer a Mântuitorului. Preotul Dragoş Buzea, de la Biserica „Sf. Nicolae” din Mangalia, a vorbit despre viața și învățăturile Fiului lui Dumnezeu și a insistat pe descrierea Săptămânii Patimilor, când Iisus și-a trăit ultimile zile din viața Sa pământeană. În final, muzeograful Liliana Bădin a menționat recentele descoperiri arheologice legate de existența lui Iisus Hristos.
Au fost prezenţi elevi de la: Colegiul Economic Mangalia, Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” și Liceul Teoretic „Callatis”, însoțiți de profesorii: Ibolya Negoiță, Livia Pop și Silvia Cuseac.

Data: 29.04.2013

Evenimente la Muzeul Callatis, cu prilejul săptămânii Școala Altfel

Săptămâna „Școala Altfel”, în care elevii au avut activități extracurriculare și extrașcolare, a reprezentat, pentru Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia, o săptămână cu numeroși vizitatori, elevi ai instituțiilor de învățământ din mai multe localități constănțene, dar și o săptămână în care au fost organizate două activități deosebite: un simpozion dedicat Jandarmeriei Române și vernisajul unei expoziții de fotografii, realizată în colaborare cu Universitatea „Andrei Șaguna” și Consulatul General al Republicii Populare Chineze din Constanța.
Astfel, luni, 1 aprilie 2013, la sediul muzeului callatian, a fost organizat simpozionul științific „163 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române”. Dr. Sorin Marcel Colesniuc, directorul Muzeului „Callatis”, a prezentat scopul organizării activității, după care a dat cuvântul invitaților de onoare: generalul de brigadă Vasile Dospinescu, primarul Cristian Radu, senatorul Nicolae Moga, deputatul Gheorghe Dragomir, deputatul Victor Manea și inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, col. dr. Costică Cojoc. În continuare, directorul muzeului a prezentat istoria Jandarmeriei Române, de la înființare și până la sfârșitul Primului Război Mondial, iar prof.univ.dr. Marian Cojoc a vorbit despre istoria Jandarmeriei de la începutul perioadei interbelice și până în zilele noastre.
Marți, 2 aprilie 2013, a fost organizat vernisajul expoziției de fotografii „Pe aripile culturii chineze”. În cadrul vernisajului au ținut discursuri: directorul Muzeului „Callatis”, dr. Sorin Marcel Colesniuc, președintele Univerității „Andrei Șaguna”, prof.univ.dr. Aurel Papari, consulul general al Republicii Populare Chineze din Constanța, Su Yanwen, consilierul primarului Mangaliei, Romulus Dumitrana.
„Știind că urma să avem mulți elevi în vizită, am hotărât să organizăm și două evenimente care să le atragă și mai mult interesul. Chiar din prima zi, a săptămânii Școala Altfel, am organizat simpozionul dedicat Jandarmeriei Române. Au fost prezenți numeroși elevi, dar și personalități ale județului Constanța, printre care: un senator, doi deputați, inspectorul șef al Inspectoratului Județean, un profesor universitar și, alături de ei, primarul Mangaliei, consilieri locali, profesori și oameni de cultură din localitate. În a doua zi a săptămânii am vernisat o expoziție temporară cuprinzând 61 de tablouri, ce prezintă istoria și tradițiile culturii chineze, dar și 57 de fotografii realizate de consulul general al Chinei la Constanța, Su Yanwen, și soția sa, Zhen Shuqin.
Așadar, în săptămâna Școala Altfel, muzeul a avut două activități deosebit de interesante și a fost vizitat de foarte mulți elevi, dar și de preșcolari. Muzeografii Liliana Bădin și Corina Radu au făcut ghidaje pentru tinerii de la: Liceul Mircea cel Bătrân din Constanța, Colegiul Național de Arte Regina Maria Constanța, Colegiul Național Mihai Eminescu din Constanța, Școala Gimnazială Nicolae Tonitza Constanța, Școala Gimnazială Nr. 1 Constanța, Școala Mihail Coiciu din Constanța, Școala Nr. 10 Constanța, Școala Gimnazială din Eforie Nord, Școala Gimnazială din Pecineaga, Școala Gimnazială Titu Maiorescu Dulcești, Școala Gimnazială din 23 August, Școala Generală din Pecineaga, Școala din Cotu Văii, Școala Nr. 2 Ovidiu, Școala Generală Nr. 5 Gala Galaction Mangalia, Grădinița Nr. 7 Mangalia, Grădinița Pescăruș din Mangalia, Școala Nr. 1 Mangalia, Școala Nr. 3 Mangalia, Grădinița PP Nr. 3 Mangalia și Școala Nr. 5 Vasile Cristoforeanu din Râmnicu Sărat, județul Buzău”, a precizat dr. Sorin Marcel COLESNIUC, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia.

Data: 05.04.2013

163 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA JANDARMERIEI ROMÂNE

Muzeul „Callatis” Mangalia și Primăria Municipiului Mangalia, în colaborare cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța, organizează luni, 1 aprilie 2013, ora 10.40, la sediul muzeului callatian, simpozionul științific „163 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA JANDARMERIEI ROMÂNE”.
Vor susține discursuri: primarul Mangaliei, Cristian Radu, și inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, col. dr. Costică Cojoc. În continuare, vor prezenta istoria Jandarmeriei române, de la înființare până la sfârșitul Primului Război Mondial – directorul Muzeului „Callatis” Mangalia, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, și din perioada interbelică până în anul 2013 – profesorul universitar dr. Marian Cojoc, membru al Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Ministerul Administrației si Internelor.

„Jandarmeria a fost înființată de domnitorul Moldovei, Grigore Ghica, în ziua de 3 aprilie 1850. După Unirea Moldovei cu Țara Românească, Jandarmeria a fost reorganizată și a intrat în subordinea Ministerului de Război. În timpul Războiului de Independență, jandarmii au participat la luptele împotriva Imperiului Otoman. În perioada Răscoalei din 1907, împreună cu Armata, Jandarmeria a încercat să mențină ordinea, preț plătit cu numeroase pierderi de vieți omenești de ambele părți combatante. Jandarmii au luptat alături de Armată și în cel de-Al Doilea Război Balcanic. În timpul Primului Război Mondial, Jandarmeria a participat la operațiunile militare, a asigurat ordinea și paza obiectivelor economice și a populației și a luat parte la organizarea administrativă a teritoriilor eliberate. Jandarmeria a fost reorganizată în perioada interbelică, dar și în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În perioada marii conflagrații mondiale, jandarmii au avut misiuni specifice stării de război. În anul 1949, au fost înființate Trupele de Securitate, după care trupele de jandarmi au trecut la Comandamentul Trupelor de Securitate, iar Jandarmeria rurală a fost subordonată Direcției Generale a Miliției. După Revoluția din decembrie 1989, instituțiile statului au fost democratizate, printre acestea fiind și Jandarmeria”, a menționat dr. Sorin Marcel Colesniuc, directorul Muzeului „Callatis” Mangalia.

Începând cu ora 12.00, Primăria Municipiului Mangalia și Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța organizează, în Piața Republicii din Mangalia, un ceremonial militar și un exercițiu demonstrativ, unde sunt așteptați toți cetățenii Mangaliei.

Data: 31.03.2013

95 DE ANI DELA UNIREA BASARABIEI CU ROMANIA

Miercuri, 27 martie 2013, începând cu ora 11.00, la sediul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, s-a desfășurat simpozionul „95 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA”. Activitatea cultural-științifică a fost organizată cu sprijinul primarului Cristian Radu și în colaborare cu liceele din Mangalia.
În deschidere, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a prezentat motivul intrării României în Primul Război Mondial și a vorbit despre mișcarea de eliberare națională a românilor din provinciile aflate sub stăpânire străină. În continuare, a amintit evenimentele din Basarabia care au dus la unire, printre acestea fiind: Congresul Soldaților Moldoveni, proclamarea Republicii Democratice Moldovenești, decretarea independenței Basarabiei și adoptarea Hotărârii de unire, la 27 martie 1918, dar și urmările acestei Hotărâri, încheiate cu Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia.
Consilierul primarului Cristian Radu, comandorul în rezervă Ovidiu Mihalache, a felicitat conducerea muzeului pentru organizarea simpozionului și a explicat evoluția evenimentelor din Basarabia, în anul 1918. El a vorbit despre conștiința națională a românilor basarabeni și despre curajul pe care aceștia l-au avut atunci când au hotărât unirea cu România. În discursul său, a accentuat impactul unirii Basarabiei cu România, a descris controversele legate de acest subiect și a încheiat spunând că ar trebui să învățăm de la românii-moldoveni, de acum 95 de ani, care au realizat un act de mare curaj.
Ionel Dumitrescu, profesor la Liceul Teoretic „Callatis”, a subliniat faptul că literatura din Basarabia aparține literaturii române și i-a amintit pe cei mai importanți scriitori basarabeni. Unul dintre aceștia este Alexei Mateevici, un tânăr care a scris poezia „Limba noastră” și care a murit în Primul Război Mondial. Poezia sa este considerată ca fiind cea mai frumoasă odă dedicată limbii române. De asemenea, a vorbit despre poetul Grigore Vieru și scriitorul Ion Druță.
În partea a doua a simpozionului, elevii Liceului Tehnologic „Ion Bănescu”, îndrumați de prof. Livia Pop, au prezentat materiale în PowerPoint, iar elevii Colegiului Economic Mangalia, coordonați de prof. Ibolya Negoiță, au recitat poezii despre Bararabia.

Data: 27.03.2013

DRAGOSTEA IN RAMA

La Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia a avut loc, în seara zilei de 23 martie, un spectacol inedit intitulat „Dragostea în ramă”. Spectacolul a constat în deschiderea unei expoziții de pictură, al cărei autor este Gabriel Tora, și în interpretarea a două piese de teatru: „Echivoc”, de Dumitru Solomon, și „Doamna și subreta”, de Noel Clarasó. Au interpretat tinerii Teatrului „Thaliamar”: Ana Maria Tudor, Iuliana Xenia Turony, Cosmina Cobzaru, Maria Maxim, Cristina Cutoveanu, Luiza Luca, Roxana Neagu și Laur Horneț. Piesele au fost puse în scenă de Aura Mircea Stuparu, coordonatorul Teatrului „Thaliamar”.
“Am vrut să marcăm Ziua Mondială a Teatrului, care este sărbătorită în peste o sută de țări ale lumii, în ziua de 27 martie. De asemenea, am dorit să atragem cetățenii Mangaliei să vadă, pe lângă piesele de teatru, patrimoniul arheologic al Muzeului Callatis. Spre surprinderea noastră, sala a devenit neîncăpătoare, iar tinerii actori și-au interpretat rolurile cu un talent deosebit, stârnind ropote de aplauze. A fost un moment artistic aparte, derulat într-un spațiu neconvențional, unde, din recuzită, au făcut parte și exponatele muzeului callatian”, a declarat directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel COLESNIUC.

Data: 24.03.2013

SIMPOZIONUL FEMEI CELEBRE IN ISTORIE

Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia și Primăria Municipiului Mangalia au organizat joi, 7 martie 2013, ora 12.00, la sediul muzeului callatian, simpozionul: „Femei celebre în istorie”.
Prezent la manifestare, primarul Cristian Radu a mulțumit doamnelor prezente pentru contribuția lor la viața publică. El a mai declarat că, atunci când ia decizii, în plan profesional și în plan personal, se consultă cu doamnele și, de cele mai multe ori, comunicarea cu ele îl ajută în rezolvarea unor situații. În continuare a rugat doamnele din Mangalia, indiferent de culoarea politică, să îl susțină pentru rezolvarea problemelor comunității. În final a oferit, în semn de prețuire, diplome și flori doamnelor care s-au remarcat în dezvoltarea comunității locale.
Directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a menționat: “Am organizat acest simpozion cu scopul de a ne reaminti viața și activitatea femeilor celebre din istorie. Eu am vorbit despre acele femei care s-au remarcat în istoria României. A fost un moment deosebit, mai ales că, la simpozion, au participat mai multe doamne din Mangalia. Cu aceste doamne noi am colaborat foarte bine în ultimul timp, cu prilejul derulării unor proiecte culturale, și am încrederea că vom colabora și în viitor. Le doresc multă sănătate și fericire, de ziua lor, doamnelor și domnișoarelor!”
Elevii Liceului Teoretic „Callatis”, coordonați de prof. Silvia Cuseac, au pus în evidenţă etapele istorice ale evoluţiei mişcărilor şi ideilor feministe, revendicările politice, sociale şi economice susţinute de mişcările feministe, precum şi contextele sociale şi istorice în care acestea s-au manifestat. Tinerii liceeni au prezentat femei care, prin activitatea lor culturală, artistică sau ştiinţifică, s-au impus în galeria celebrităţilor, atât în România, cât şi pe plan mondial. Directorul Liceului Tehnologic „Ion Bănescu”, prof. Corina Mihalache, a interpretat, la chitară, mai multe cântece pe care le-a dedicat tuturor femeilor.
Au fost prezente la simpozion: Liana Naum, șeful Cercului Militar Mangalia, prof. Adriana Popescu, directorul Școlii gimnaziale „Gala Galaction”, poeta Emilia Dabu, scriitoarea Dora Alina Romanescu, Fichiran Murtaza, de la Comunitatea tătară din Mangalia, Aura Mircea, Cazan Lucica, prof. Niculina Vrabie, prof. Ibolya Negoiță, prof. Sanda Pădureanu, înv. Olga Bulboacă, prof. Mirela Țicu, ing. Virginica Barabaș, ing. Nicoleta Serea. Alături de doamne a mai participat și consilierul primarului, comandor (rez.) Ovidiu Mihalache, și elevi ai liceelor din Mangalia.

Ziua Internațională a Femeii a fost sărbătorită la Muzeul „Callatis” și în după-amiaza zilei de 6 martie, începând cu ora 17.00. Elevii clasei a I-a B, de la Școala gimnazială „Gala Galaction” din Mangalia, îndrumați de învățător Lidia Bleandă și muzeograf Liliana Bădin, au evoluat în spectacolul artistic intitulat „Flori și iubire pentru mame”. Copiii au recitat poezii, au cântat și au dansat pentru mamele lor, care au fost alături de ei, la sediul muzeului callatian. La eveniment a participat și prof. Adriana Popescu, directorul Școlii „Gala Galaction”, care a vorbit, printre altele, despre buna colaborare a școlii cu Muzeul „Callatis”.

Data: 07.03.2013

FEMEI CELEBRE IN ISTORIE, LA MUZEUL CALLATIS

Cu prilejul Zilei de 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii, Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia și Primăria Municipiului Mangalia, în colaborare cu instituțiile de învățământ din localitate, organizează joi, 7 martie 2013, ora 12.00, la sediul muzeului callatian, simpozionul: „Femei celebre în istorie”.
Referitor la acest eveniment, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a menționat: “Ziua Internațională a Femeii se sărbătorește, în fiecare an, pe 8 martie. Este o zi în care oamenii își manifestă aprecierea, respectul și dragostea față de femei. Despre sărbătorirea unei asemenea zile s-a discutat încă din 28 februarie 1909, în Statele Unite ale Americii, iar în august 1910, la Internațională Socialistă de la Copenhaga, s-a propus instituirea Zilei Internaționale a Femeii. La 18 martie 1911, în Germania, Austria, Elveția și Danemarca s-a sărbătorit, pentru prima dată, Ziua Femeii. În anii care au urmat, această zi s-a sărbătorit în mai multe state, dar la date diferite. În anul 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat ziua de 8 martie ca Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională. Despre toate acestea vom vorbi pe larg în cadrul simpozionului intitulat Femei celebre în istorie. Cu acest prilej vom descrie viața și activitatea unor femei care au rămas în istorie prin ceea ce au făcut pentru semenii lor. La sugestia d-lui primar Cristian Radu, am invitat și câteva doamne din Mangalia, care s-au remarcat în diverse activități profesionale.”
Vor fi prezenți la simpozion elevi de la Liceul Teoretic „Callatis”, coordonați de prof. Silvia Cuseac, elevi de la Colegiul Economic Mangalia, însoțiți de prof. Ibolya Negoiță și elevi de la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu”, alături de care se va afla directorul Corina Mihalache. Elevii vor avea și ei câteva prezentări în PowerPoint, în care ne vor reaminti activitatea unor femei celebre din istoria României și din istoria universală.

Dar Ziua Internațională a Femeii se va sărbători, la Muzeul „Callatis”, încă din după-amiaza zilei de 6 martie, începând cu ora 17.00. Elevii clasei a I-a B, de la Școala gimnazială „Gala Galaction” din Mangalia, îndrumați de învățător Lidia Bleandă, au pregătit spectacolul artistic intitulat „Flori și iubire pentru mame”. Copiii vor recita poezii, vor cânta și vor dansa pentru mamele lor, care vor fi alături de ei la sediul muzeului callatian.

Data: 04.03.2013